Panel používateľa

AKO a ČÍM správne vyčistiť štetce

Nevyhadzujte štetce po maľovaní, ale zmýšľajte EKOlogicky a šetrne.

Ako a čím čistiť štetce? Titulka
 Ako a čím správne vyčistiť štetce?

          Začneme tento článok nie príliš lichotivým konštatovaním. Priznajme si, že radšej kúpime nový lacný štetec ako by sme mali venovať čas čisteniu toho použitého.

          Veľa ľudí si kupuje lacný štetec nie preto, aby ušetrili nejaké to euro, ale aby nemali výčitky svedomia, že vyhodili niečo drahé. „Veď to nič nestálo! Kúpim si nový.“ Ak však chceme zmýšľať a tiež konať EKOlogicky a šetrne k prírode a samozrejme aj k svojím peniazom (čo nás často zaujíma viac), ZMEŇME svoj postoj a ušetríme 2x.

          Správne vyčistiť štetec po maľovaní nie je žiadna veda. Je to len pár poznatkov, ktoré sa stretnú s ochotou a kúskom času naraz v jednom momente. Tie poznatky alebo informácie sa týkajú dvoch oblastí:

  1. ČÍM vyčistiť štetec?
  2. AKO vyčistiť štetec?


ČÍM vyčistiť štetec?

          Najprv sa teda spoločne pozrieme na to čím správne vyčistiť štetce. Zjednodušene by sme mohli povedať, že platí pravidlo: Čím farbu – náter riediš, tým môžeš vyčistiť štetec!. Takže naša prvá rada znie: „Pozorne čítajte technický list výrobku, prípadne jeho popis na obale!“. Tam by ste mali nájsť informácie o type náteru alebo priamo poznámku čo použiť na čistenie. Tu by sme teda mohli skončiť... ale neskončíme. :D

           To čo je pre nás naozaj dôležité vedieť je aký typ farby – náteru sme použili (vodou riediteľné, olejové, syntetické...). Táto informácia sa zvyčajne nachádza v popise výrobku (na etikete alebo e-shope) alebo priamo v jeho názve.

 Typ náteru - informácia na etikete alebo v názve produktu

Popíšme si teda, čo použiť na čistenie pri jednotlivých typoch náterov.

Vodou riediteľné farby a nátery

  • Ak natierame týmto typom náterových hmôt, štetce po ukončení prác zväčša ľahko umyjeme čistou vodou (radšej teplou, ak sa dá) prípadne mydlovou vodou. Môžete si samozrejme zakúpiť aj špeciálne čističe štetcov a iného náradia ako napr. CHIMIVER Diluente DNH 40, čo je riedidlo na čistenie nástrojov používaných s produktami na vodnej báze.

 Olejové farby a nátery

Syntetické farby a nátery

  • Na čistenie od syntetických farieb je tak isto možné použiť špecializované čističe náradia, štetcov, prípadne čističe a riedidlá uvedené na etikete výrobku. Ak by ste takéto informácie nenašli, určite si pomôžete s riedidlami S 6001, S 6006 alebo C 6000 (acetón).

Akrylové a latexové farby

  • Po použití farieb tohto druhu štetce umyjeme teplou vodou alebo - ak to výrobca uvádza - použijeme špeciálne riedidlo.

Dvojzložkové (2K) farby

  • Používame riedidlo podľa toho či sa jedná o epoxidový, polyuretánový alebo akryluretánový náter. Riadime sa odporúčaniami výrobcu, ak nejaké dáva. Ak sa rozhodol, že nám nič neodporučí, použijeme „SkoroNaVšetkoČistič“ :D riedidlo C 6000 (acetón).

Asfaltové nátery

  • Ak výrobca neuvádza inak umývame štetce po aplikácii syntetickým riedidlom S 6006 alebo C 6000 (acetón)

 
AKO vyčistiť štetec?

          Keď sme si teda v krátkosti zodpovedali otázku „ČÍM?“, skúsme prejsť k téme „AKO?“.

Pred čistením je dobré si odpovedať na pár otázok:

  • Budem pokračovať v natieraní?
    Áno, mám len prestávku medzi vrstvami a ešte dnes alebo zajtra pokračujem.

    V tomto prípade stačí otrieť prebytočnú farbu a štetec dobre zabaliť do potravinárskej resp. streč fólie, aby sme zamedzili prístupu vzduchu. Keď sa vrátime k práci, štetec bude hneď pripravený na maľovanie. Samozrejme takto nemôžeme postupovať pokiaľ natierame dvojzložkovými farbami. Štetec by stvrdol a nebol by už použiteľný na natieranie... vlastne na nič.

 

Balenie štetca do fólie

 

  • Budem maľovať viac dní alebo dokonca týždňov? Potrebujem na pár týždňov prerušiť zákazku? (Skôr pre Štetec obalený v ochrannom géliprofesionálov)
     Áno, mám zákazku na niekoľko týždňov. alebo Áno, potrebujem kvôli chorobe alebo dovolenke na pár týždňov prerušiť prácu.
     
  • Ideálnou voľbou pre vás je špeciálny produkt holandského výrobcu GO!Paint – Store and GO! Dlhodobé uskladnenie bez umývania. Štetec obalený špeciálnym gélom bude aj po týždňoch vyzerať akoby ste len pred pár minútami prestali natierať; v perfektnej kondícii a pripravený pokračovať v začatej práci.


 

 

  • Skončili ste maľovanie?
    Áno, všetko je natreté a namaľované, farby odložené, ruky umyté a štetce... idú do koša, veď si kúpim nové.

    STOP! Zastavte sa prosím! Nájdite si 5 minút, dobre vyčistite štetec a dajte mu šancu opäť „pracovať“. Pomôžete tým našej planéte, ktorá už aj tak nestíha bojovať so všetkým odpadom a aj svojej peňaženke.

 

Nevyhadzujte! Recyklujte!

           Tak teda ako na to?

Prvou praktickou radou je: Nenamáčajte do farby celé štetiny štetca! Viac farby neurýchli maľovanie a čistenie bude komplikovanejšie. Úplne stačí, ak štetec namočíte do farby tak na šírku 2 prstov, pri olejoch odporúčame namočiť len koniec štetca. Samozrejme niekedy je tomu ťažké zabrániť, hlavne pri maľovaní stropov. Keď skončíte s maľovaním je SUPER DÔLEŽITÉ štetec hneď vyčistiť.

 

Správne a nesprávne namáčanie štetca do farby

         

          Ľudia robia chybu pri čistení štetca pod tečúcou vodou, keď štetec umývajú štetinami nahor. To akurát napomáha tomu, aby sa zvyšná farba dostala do spodnej časti štetín, ktoré sú skryté v objímke. Farbu odtiaľ nedostanete a zaschne. Následkom takéhoto umývania sú rozstrapkané, nerovné štetiny a prakticky zničený štetec.

 

Nesprávne umývanie štetca pod tečúcou vodou
P R O S Í M   N E R O B T E   T O !

 

Ak štetec umývate pod prúdom vody (ideálne teplej) držte ho štetinami nadol a masírovaním štetín z nich odstráňte prebytočnú farbu.

 

Správne umývanie štetca pod tečúcou vodou

 

Štetec dobre vytrite do handry, následne ho roztočte medzi dlaňami ako keď sa pokúšate založiť oheň pomocou trenia drievok. Samozrejme, rátam s tým, že ste už niekoľko krát stroskotali na opustenom ostrove a túto techniku máte v malíčku. :D Týmto krokom odstredíte posledné zvyšky vody a štetec je pripravený na uskladnenie.

 

Odstraňovanie - odstreďovanie zvyškov vody zo štetca

         

          Pri čistení štetca od odolnejšej farby pomocou riedidiel a inej čistiacej chémie odporúčame použiť trojnásobné namáčanie. Prebytočnú farbu otrite naspäť do plechovky. Ak výrobca čistidla uvádza svoj postup je rozumné sa ho držať. Ak nie, nalejte riedidlo alebo čistič v malom množstve do troch nádob. Namočte štetec do prvej nádoby a pritláčajte striedavo obe strany štetín o dno nádoby. Keď sa tekutina v prvej nádobe veľmi znečistí (pojme do seba farbu), pokračujte rovnakým spôsobom v druhej aj tretej nádobe. Ak je to potrebné, zopakujte celý proces.

 

Tri nádoby na rozpúšťadlo - umývanie štetca v riedidle

 

Štetec utrite do handry a opäť použite techniku točenia medzi dlaňami a odstráňte zvyšky tekutiny.

Niekedy je na dočistenie potrebné použiť stierku na štetce, čistiacu kefu prípadne brúsne rúno. Používajte ich však jemne a len ak je to nevyhnutné, aby sa nezničili štetiny. 

 

Čistenie brúsnym rúnom  Čistenie stierkou na štetce  Čistenie kefkou

 

Existujú aj špeciálne čistiace sady, ktoré celý proces čistenia ešte viac zjednodušujú. Napríklad sada Clean and GO! od už spomínaného holandského výrobcu GO!Paint, ktorú nájdete v našej ponuke.
V našej ponuke sa nájdu aj špeciálne pomôcky a skúsenosti, ktoré by ste mohli využiť pri čistení valcov a valčekov. Ale o tom niekedy nabudúce.

A čo na záver? No záver. ;)

Uskladnenie

Najdôležitejšie je zachovať kvalitu štetín. Preto odporúčame:

  • Skladovať štetce zavesené (ak je za čo zavesiť) alebo v polohe, kde nedochádza ku deformácii štetín.
  • Skladovať štetce v originálnom obale. Niektoré štetce majú opätovne použiteľný obal práve kvôli kvalitnému skladovaniu. V prípade štetca bez obalu mu ho jednoducho vytvorte. Použiť môžete rôzne materiály od papiera na pečenie cez rôzne kartóny, ktoré sa vám doma povaľujú... no proste fantázii sa medze nekladú. DÔLEŽITÉ je ochrániť štetiny a hlavne ich tvar, aby ste mohli štetec plnohodnotne využívať roky.

 

Uskladnenie štetcov

 

 

Veľa čistých štetcov a úspechov v práci vám želá RENOJAVA ...viac než farby!

 

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie