Panel používateľa

Koopmans - Chráňte drevo pred hnilobou

DREVO FOREVER!

Degradácia dreva


Ochráňte drevo pred hnilobou

Problémom ochrany dreva pred hnilobou sa určite zaoberal nejeden domáci majster (dúfajme, že profíci vedia, ako na to) a pokiaľ nie, tak je super, že práve číta tento článok. Po stáročia tesári a stavitelia skúmali metódy konzervácie dreva, spôsoby, ako drevo – stavebný materiál – ochrániť pred hnilobou. Najvypuklejším sa tento problém stáva ak je drevo v exteriéri, kde naňho pôsobia vplyvy počasia, a pokiaľ je ešte aj v kontakte so zemou alebo nebodaj v nej, je to požiar, ktorý treba uhasiť pred jeho vypuknutím. Mnohé historické techniky konzervovania sme zanechali, pretože technický pokrok priniesol nové možnosti a procesy, niektoré obstáli v skúške času pre svoju výnimočnosť, dostupnosť alebo jednoducho zľudoveli.

opalovanie/decht/použitý olej

Opaľovanie dreva

Technika konzervovania dreva opaľovaním - Yakisugi sa spopularizovala v 18. storočí v Japonsku. Dnes sa tento proces opäť stáva obľúbeným, aj keď skôr kvôli vizuálnej stránke. Technika pozostáva z troch základných krokov:

  1. Spálenie prevažne celulózového povrchu reziva. V tejto vrstve môžu rásť huby, prípadne sa tam môže ukrývať drevokazný hmyz.
  2. Kefou sa odstráni zuhoľnatená celulózová vrstva a zostáva pevnejšia, trvanlivejšia a odolnejšia lignínová vrstva. Zuhoľnatený povrch má vodoodolné a ohňovzdorné vlastnosti a pôsobí ako štít voči nepriaznivému počasiu, slnku, škodcom či hnilobe.
  3. Nakoniec sa aplikuje prírodný olejový náter. Ten zlepšuje vodoodpudivosť dreva a zvyšuje jeho životnosť. V interiéri odporúčame Dekoračný ľanový olej a v exteriéri Tungový olej oba od Naturalis Oils.

Dechtovanie

Borovicový decht je prírodný produkt, ktorý sa získava pálením smolných častí borovice. Tento staroveký spôsob konzervovania dreva sa používal už pred viac ako 7000 rokmi. Jeho asi najslávnejším predstaviteľom je Štokholmský alebo Švédsky borovicový decht napríklad Stockholmer TEER od firmy LACQ. V podstate ide o využitie prirodzených ochranných prvkov, ktorými samotný strom bojuje proti napadnutiu plesňami, hubami a hnilobou. Chráni drevené prvky ako fasády, strechy, paluby, ploty a dokonca aj drevo pod úrovňou terénu.

Použitý motorový olej

Áno, aj toto je možnosť ako konzervovať drevo (ale aj iné materiály). Je osvedčená a hlavne lacná. Asi preto ju zvolia ľudia, ktorí potrebujú natrieť napríklad veľmi veľa drevených kolov alebo iných vecí, v podstate zadarmo. Olej stabilizuje drevo a bráni vzniku hnilobného procesu. ALE! Predstavuje niekoľko environmentálnych a zdravotných rizík. Použitý motorový olej obsahuje rôzne škodlivé chemikálie a kontaminanty, ako sú ťažké kovy a karcinogénne látky, ktoré sa môžu vylúhovať do životného prostredia a predstavovať zdravotné riziká.

železničné podvaly

Kreozot – uhoľný decht

Táto toxická chemikália je známa pre jej použitie na drevených železničných podvaloch, stĺpoch elektrického vedenia či plotových koloch (vydržia naozaj dlho) a nanešťastie aj pre jej využitie v záhradnej architektúre.
#Zabudnite na železničné podvaly

Všetky tieto techniky sú účinné, no niektoré sú náročné na čas a vyžadujú určitý fortieľ, iné nie sú zdravé pre človeka ani zem. Existujú však aj nenáročné a zároveň bezpečné a ekologickejšie alternatívy. Tie sa špecializujú na ochranu dreva pred živlami, rozkladom a škodcami bez negatívnych environmentálnych a zdravotných dôsledkov. Špeciálny náter na drevo Bielzenzwart od holandského výrobcu Koopmans  v sebe spája všetko potrebné na ochranu do zeme ponoreného dreva pred prenikaním vlhkosti, plesňami, biologickou koróziou a hnilobou. Zároveň sa jednoducho aplikuje a je absolútne bezpečný pre životné prostredie. Pokiaľ ním ochránite vyvýšený záhon nemusíte sa báť o vašu úrodu či dážďovky.

Vyvýšené záhony

Doprajte si oddych a ochranu nechajte na Koopmans.
...vaša RENOJAVA!

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie